kwietnia 29, 2014

Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne )

    Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D
Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was.



Składniki:


2 bakłażany
1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella )
400 g pomidorów bez skóry z puszki
2 średnie cebule
sól, pieprz
oregano
120 g sera ricotta
2 jajka
100-120 g sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu

olej rzepakowy do smażenia






Wykonanie:

Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.

W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory - smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając.


Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku.

Ser zetrzeć na tarce.

W naczyniu do zapiekania, średnicy około 20x25 cm układać plastry bakłażana. Na warzywa wyłożyć połowę sosu pomidorowego, posypać 1/3 tartego sera. Ponownie ułożyć plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać pozostałym serem.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.



Smacznego !


2 komentarze:

  1. Zakochałam się w tej Twojej pasji gotowania :))) zawsze coś nowego,smacznego,pięknie podanego...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo