Dziś proponuję ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta !
CIASTO:
2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
woda
FARSZ:
szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie )
2-3 ząbki czosnku
250 g sera ricotta
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka octu winnego
ponadto: 1 rozmącone jajko
Wykonanie:
Na samym początku należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wysypać go na sito i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.
Przygotować ciasto pierogowe.
W misce lub na stolnicy ( ewentualnie w robocie jeśli posiadacie ) z mąki, jaj, oliwy, soli i wody zagnieść gęste, sprężyste ciasto. Wodę dolewajcie stopniowo.
Ciasto schować pod miskę i odstawić na 30 minut.
Na patelni podsmażyć szpinak. Smażyć go do momentu, aż nadmiar wody odparuje - szpinak musi być dość suchy. W czasie smażenia dodać 1 łyżkę octu winnego, żeby szpinak zachował kolor i nie stał się buro-zielony.
Pod koniec smażenia dodać roztarty czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak odstawić do wystygnięcia - musi być całkowicie zimny.
Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, ewentualnie dosmaczyć.
Połowę ciasta wałkujemy na prostokątny, cienki placek.
Na cieście w równych odstępach, kładziemy porcję farszu.
Przestrzenie pomiędzy farszem oraz brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wałkujemy pozostałe ciasto, nakrywamy farsz plackiem.
Brzegi oraz przestrzenie pomiędzy farszem mocno dociskamy.
Kroimy radełkiem lub nożem.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy polane oliwą podsmażoną z drobno posiekanym czosnkiem.
Smacznego !
przyznaję się bez bicia, że nigdy w życiu nie jadłam takiego dania, a wygląda obłędnie...
OdpowiedzUsuńmniam zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!!! Może pewnego dnia spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuń