Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej !
Składniki:
1 szkl. ryżu arborio
około 1 litra bulionu drobiowego
200 g boczniaków
1 cebula
120 g sera gouda
1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę - usmażyć na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni, pozostawiając oliwę.
Na tej samem patelni podsmażyć boczniaki. Grzyby smażyć około 5-7 minut. Usmażone zdjąć z patelni.
Na tą samą, nie mytą patelnię wsypać ryż - smażyć, mieszając aż ziarna zrobią się szkliste. Szklisty ryż podlać odrobiną bulionu - gotować. Gdy płyn wyparuje, ponownie uzupełnić i czynność powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki.
Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać.
Na koniec dodać starty ser oraz masło - całość raz jeszcze wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt gęste - dolać jeszcze bulionu.
Smacznego !
wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuń