Marcepan !
Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś słodkiego!
I tak oto powstały rogaliki marcepanowe z marmoladą.
Składniki ( duża porcja ):
500g marcepanu
2,5 szkl. mąki pszennej
100 g masła/margaryny
1 jajko
słoik marmolady lub gęstego dżemu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Marcepan pokroić w kostkę.
W misie połączyć marcepan z masłem i jajkiem. Ja zrobiłam to robotem, ale możecie równie dobrze "zarobić" ciasto nożem na stolnicy. Składniki mają się tylko delikatnie przemieszać.
Do marcepanu dodać mąkę - zagnieść ciasto.
2/3 ciasto rozwałkować podsypując mąką na cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką.
Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi.
Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce.
Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce.
Ciastka piec w 170 stopniach C około 15 minut.
Ostygnięte ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
świetne:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tworzę ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńbedzie pysznie
OdpowiedzUsuń