marca 10, 2014

Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe )

Leżał schowany na dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ...
Marcepan !

Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś słodkiego!
I tak oto powstały rogaliki marcepanowe z marmoladą.



 Składniki ( duża porcja ):

500g marcepanu
2,5 szkl. mąki pszennej
100 g masła/margaryny
1 jajko


słoik marmolady lub gęstego dżemu

cukier puder do posypania









Wykonanie:

Marcepan pokroić w kostkę.
W misie połączyć marcepan z masłem i jajkiem. Ja zrobiłam to robotem, ale możecie równie dobrze "zarobić" ciasto nożem na stolnicy. Składniki mają się tylko delikatnie przemieszać.

Do marcepanu dodać mąkę - zagnieść ciasto.



2/3 ciasto rozwałkować podsypując mąką na cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką.
Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi.

Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce.

Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce.

Ciastka piec w 170 stopniach C około 15 minut.

Ostygnięte ciastka posypać cukrem pudrem.



Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo