lutego 10, 2014

Ciasteczka ryżowe ( nie tylko dla alergika )


   Jakiś czas temu, chciałam zrobić prezent dla przesympatycznej dziewczynki. Dziewczynka ta, jest alergiczką, wielu produktów jeść nie może.
Jak wiadomo, w sklepach w małym mieście, ciężko dostać produkty przeznaczone dla takich osób, szczególnie jeśli mowa o słodkościach.
Postanowiłam zrobić ciasteczka !
Ciasteczka nie mogły zwierać mąki i  jaj, a także mleka.




 Składniki ( około 35 ciastek ):


1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita )
3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła )
3/4 szkl. cukru białego
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka sody
2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody ( lub zamiennie 3 jaja )

dowolny gęsty dżem







Wykonanie:

Do głębokiej miski wsypujemy kleik ryżowy, wiórka kokosowe i sodę - łączymy.
Zmielony len dokładnie mieszamy z wodą.
Margarynę kroimy w kostkę.
Do składników suchych dodajemy margarynę i papkę z lnu - wyrabiamy masę.



Jeśli nie macie przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka.

Blachę  wykładamy papierem do pieczenia.

Z masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ).
Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach.
Ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają. Nie dzieje się tak, w przypadku  masy z jajkami. Wówczas ciasteczka zachowują swój kulisty kształt.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut. Jeszcze ciepłe zdejmujemy na kratkę do studzenia, a otworki wypełniamy dżemem.



Smacznego !


5 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo