stycznia 31, 2014

Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą


CIASTO:

120 g masła
1 szkl. mąki pszennej
odrobina wody
1/2 łyżeczki soli


FARSZ:
4 czerwone cebule
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu winnego białego
4 gałązki świeżego rozmarynu
150 g sera żółtego, np gouda
2 łyżki bułki tartej
sól
oliwa z oliwek





Wykonanie:


 Przygotować kruche ciasto:
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut.


Cebulę pokroić w pół plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając.
Gdy cebula zmięknie dolać ocet winny, dodać posiekany rozmaryn i sól do smaku. Smażyć aż płyn odparuje.


Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach.

6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci, wykleić ciastem foremki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut.
Po tym czasie tartaletki wypełnić nadzieniem, posypać startym serem i bułką tartą - zapiec przez 20-25 minut.


Polecam też tartę z porem !


                                         Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo