Lubicie tarty ? Ja dopiero niedawno odkryłam to danie... i na pewno będę dużo eksperymentować z tartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi.
Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami
Tarta z porem
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki
80 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka wody
Na nadzienie:
1 duży por
15 dag boczku wędzonego
1/2 papryki
1/3 kostki sera typu feta
garść czarnych oliwek
150 g śmietany 18%
3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać wody i wyrobić ciasto.
Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser.
Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną z jajami.
Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNa swoim blogu kilka tygodni temu pisałam o tarcie według przepisu Gordona Ramsaya. Również polecam.
li_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/