maja 09, 2013

TARTA z porem

Lubicie tarty ? Ja dopiero niedawno odkryłam to danie... i na pewno będę dużo eksperymentować z tartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi.

Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami



Tarta z porem

Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki
80 g  zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
 1 łyżka wody


Na nadzienie:
1 duży por
15 dag boczku wędzonego
1/2 papryki
1/3 kostki sera typu feta
garść czarnych oliwek
150 g śmietany 18%
3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie


Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać wody i wyrobić ciasto.
Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki.

Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser.
Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami.

Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną z jajami.
Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.
























Smacznego !

1 komentarz:

  1. Uwielbiam :)
    Na swoim blogu kilka tygodni temu pisałam o tarcie według przepisu Gordona Ramsaya. Również polecam.

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo