Kochani, od dziś na kolorowo-torcikowo rusza nowy cykl postów zatytułowanych "Torcikowa szkoła"
W ramach "Torcikowej szkoły" przekazywać Wam będę istotne wskazówki dotyczące dekorowania tortów. Pokażę krok po kroku, jak powstają dekoracje.
Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten cykl.
Dziś zaczynamy :)
LEKCJA 1 - rysunek na torcie
Często dzieci na torcie, pragną mieć ulubionego bohatera kreskówki.Wymalowanie postaci wcale nie jest trudne.
Do jej stworzenia potrzebujemy:
* dowolnie przełożony i gładko posmarowany z wierzchu tort
* bitą śmietanę i barwniki w odpowiednich kolorach
* obrazek
* worki i tylki cukiernicze
Wierzch tortu musi być równy i w miarę gładki.
Ja do dekoracji używam roślinnej śmietany Decor Up. Produkt ten po ubiciu nie zmienia swojej struktury, dzięki czemu obrazek jest trwały, nie ma obaw o jego rozmycie, rozpłynięcie.
Barwienie śmietany.
Przed przystąpieniem do pracy, musimy przygotować odpowiednie kolory. W tym celu, dzielimy śmietanę na porcje i przed ubiciem barwimy odpowiednimi kolorami. Dopiero, gdy barwnik jest dokładnie rozpuszczony w płynie, ubijamy śmietanę.
Obrazek - najprościej odszukać interesujący nas rysunek w internecie i zwyczajnie go wydrukować.
Przedstawiony obrazek pochodzi ze strony kolorowanki-malowanki. Znajdziecie tam duży wybór obrazków.
Wydrukowany obrazek wycinamy.
Kolejne etapy pracy:
Wycięty obrazek umieszczamy na wierzchu tortu i za pomocą wykałaczki odrysowujemy kontury.
Delikatnie odklejamy obrazek, kładziemy na boku stołu/blatu.
Teraz musimy naszkicować szczegóły, takie jak nos, oczy i inne elementy.
Kiedy już wszystko mamy naszkicowane, przystępujemy do dekorowania.
Do dekorowania używam worków oraz tylki z mała gwiazdką ( taka )
Wyciskając maleńkie gwiazdki, jedna przy drugiej, wypełniamy kolorem naszą postać.
Fajnie, jeśli macie min. 3 tylki, to znacznie ułatwia i skraca czas pracy. Jeśli nie, przed zmianą koloru, tylkę i worek należy dokładnie umyć.
Po wypełnieniu postaci kolorem, trzeba narysować kontur i zaznaczyć ewentualne szczegóły, jak rzęsy, usta.
Tu posłuży tylka z małym okrągłym otworem ( średnica około 1 mm) i śmietana zabarwiona na czarno.
Przyznam, że jest to najtrudniejszy etap, wymagający skupienia i pewnej ręki.
I obrazek gotowy !
Pozostaje tylko zrobić napis, dodać gotowe elementy dekoracyjne, jak perełki, czekoladowe gwiazdki lub inne.
Cudooooo:***
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :)))
OdpowiedzUsuńależ proszę :D Wkrótce kolejna lekcja - zapraszam.
UsuńPiękny
OdpowiedzUsuńBoski !! :)
OdpowiedzUsuńrady bardzo się przydadzą. czekam na kolejne
OdpowiedzUsuńProszę zaglądać, wkrótce kolejna lekcja.
UsuńNie wpadłam na sposób z wykałaczką, genialne!
OdpowiedzUsuńwow... wygląda szałowo!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na lasagne :)
Świetny torcik ! ;o
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ola ♥
http://choocolatelove.blogspot.com/
piękny i fajny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo fajna lekcja :)
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać częściej...
Pozdrawiam
już jutro kolejna lekcja - zapraszam.
UsuńI bardzo mnie cieszy fakt, że lekcje się podobają :)
Cieszę się, że tu trafiłam - bardzo cenna lekcja! :) idę do lektury kolejnych - dla mnie na pewno będą pomoce, bo jeszcze nigdy nie dekorowałam tortu i nawet nie wiem od czego miałabym zacząć (na pewno zacznę od zakupu sprzętu;)).
OdpowiedzUsuńnajlepszy poradnik w sieci na ten temat
OdpowiedzUsuń