stycznia 29, 2014

Torcikowa szkoła: rysunki na torcie

   Kochani, od dziś na kolorowo-torcikowo rusza nowy cykl postów zatytułowanych "Torcikowa szkoła"
W ramach "Torcikowej szkoły" przekazywać Wam będę istotne wskazówki dotyczące dekorowania tortów. Pokażę krok po kroku, jak powstają dekoracje.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten cykl.

Dziś zaczynamy :)


LEKCJA 1 - rysunek na torcie



Często dzieci na torcie, pragną mieć ulubionego bohatera kreskówki.Wymalowanie postaci wcale nie jest trudne.

Do jej stworzenia potrzebujemy:

* dowolnie przełożony i gładko posmarowany z wierzchu tort
* bitą śmietanę i barwniki w odpowiednich kolorach
* obrazek
* worki i tylki cukiernicze



Wierzch tortu musi być równy i w miarę gładki.

Ja do dekoracji używam roślinnej śmietany Decor Up. Produkt ten po ubiciu nie zmienia swojej struktury, dzięki czemu obrazek jest trwały, nie ma obaw o jego rozmycie, rozpłynięcie.

Barwienie śmietany.
Przed przystąpieniem do pracy, musimy przygotować odpowiednie kolory. W tym celu, dzielimy śmietanę na porcje i przed ubiciem barwimy odpowiednimi kolorami. Dopiero, gdy barwnik jest dokładnie rozpuszczony w płynie, ubijamy śmietanę.






Obrazek - najprościej odszukać interesujący nas rysunek w internecie i zwyczajnie go wydrukować.
Przedstawiony obrazek pochodzi ze strony kolorowanki-malowanki. Znajdziecie tam duży wybór obrazków.


 Wydrukowany obrazek wycinamy.










Kolejne etapy pracy:


Wycięty obrazek umieszczamy na wierzchu tortu i za pomocą wykałaczki odrysowujemy kontury.
Delikatnie odklejamy obrazek, kładziemy na boku stołu/blatu.
Teraz musimy naszkicować szczegóły, takie jak nos, oczy i inne elementy.
Kiedy już wszystko mamy naszkicowane, przystępujemy do dekorowania.

Do dekorowania używam worków oraz tylki z mała gwiazdką ( taka )
Wyciskając maleńkie gwiazdki, jedna przy drugiej, wypełniamy kolorem naszą postać.
Fajnie, jeśli macie min. 3 tylki, to znacznie ułatwia i skraca czas pracy. Jeśli nie, przed zmianą koloru, tylkę i worek należy dokładnie umyć.

Po wypełnieniu postaci kolorem, trzeba narysować kontur i zaznaczyć ewentualne szczegóły, jak rzęsy, usta.
Tu posłuży tylka z małym okrągłym otworem ( średnica około 1 mm)  i śmietana zabarwiona na czarno.
Przyznam, że jest to najtrudniejszy etap, wymagający skupienia i pewnej ręki.

I obrazek gotowy ! 

Pozostaje tylko zrobić napis, dodać gotowe elementy dekoracyjne, jak perełki, czekoladowe gwiazdki lub inne.






15 komentarzy:

  1. rady bardzo się przydadzą. czekam na kolejne

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłam na sposób z wykałaczką, genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow... wygląda szałowo!!
    zapraszam na lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny torcik ! ;o
    Pozdrawiam Ola ♥
    http://choocolatelove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna lekcja :)
    Będę zaglądać częściej...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już jutro kolejna lekcja - zapraszam.
      I bardzo mnie cieszy fakt, że lekcje się podobają :)

      Usuń
  6. Cieszę się, że tu trafiłam - bardzo cenna lekcja! :) idę do lektury kolejnych - dla mnie na pewno będą pomoce, bo jeszcze nigdy nie dekorowałam tortu i nawet nie wiem od czego miałabym zacząć (na pewno zacznę od zakupu sprzętu;)).

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepszy poradnik w sieci na ten temat

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo