stycznia 25, 2014

Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym


Składniki


170 g czekolady 75% kakao,
 4 jajka, 
90 g cukru, 
80 g masła, 
3 łyżki mąki pszennej,
 20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska",
 70 ml rumu,
 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 
100 g orzechów laskowych, 
1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego
3 andruty np.  kaliskie

Wykonanie:
Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki.

Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. )

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.


Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ).
Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła.

Takie same koła wykrawamy z andrutów.

Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut.

Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Do uprażonych orzechów dodajemy mód i olej rydzowy - smażymy, aż mód się z karmelizuje.

Sosem miodowo-orzechowym polewamy torciki. Od razu podajemy.
Przepis ten zgłosiłam do konkursu "Smak ma znak" na stronie Trzy znaki smaku.
Jeśli uważacie, że przepis zasługuje na głosik - śmiało oddawać :D


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. jeju normalnie ślinka poleciała!

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba sie zakochałam w tych zdjęciach. to musi być pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pretty portion of content. I just stumbled upon your site and in accession
    capital to assert that I acquire in fact loved account your blog posts.

    Any way I'll be subscribing on your augment and even I achievement you access consistently quickly.


    Also visit my weblog; skin care tips marathi

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo