Składniki
170 g czekolady 75% kakao,
4 jajka,
90 g
cukru,
80 g masła,
3 łyżki mąki pszennej,
20 szt. śliwki suszonej, np "Suska
sechlońska",
70 ml rumu,
2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego,
100 g
orzechów laskowych,
1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego
3 andruty np. kaliskie
Wykonanie:
Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki.
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. )
Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ).
Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła.
Takie same koła wykrawamy z andrutów.
Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut.
Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Do uprażonych orzechów dodajemy mód i olej rydzowy - smażymy, aż mód się z karmelizuje.
Sosem miodowo-orzechowym polewamy torciki. Od razu podajemy.
Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki.
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. )
Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ).
Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła.
Takie same koła wykrawamy z andrutów.
Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut.
Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Do uprażonych orzechów dodajemy mód i olej rydzowy - smażymy, aż mód się z karmelizuje.
Sosem miodowo-orzechowym polewamy torciki. Od razu podajemy.
Przepis ten zgłosiłam do konkursu "Smak ma znak" na stronie Trzy znaki smaku.
Jeśli uważacie, że przepis zasługuje na głosik - śmiało oddawać :D
Smacznego !
rewelacja:)
OdpowiedzUsuńjeju normalnie ślinka poleciała!
OdpowiedzUsuńŚliczniaste <3
OdpowiedzUsuńchyba sie zakochałam w tych zdjęciach. to musi być pycha ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Takie komentarze cieszą :D
UsuńPretty portion of content. I just stumbled upon your site and in accession
OdpowiedzUsuńcapital to assert that I acquire in fact loved account your blog posts.
Any way I'll be subscribing on your augment and even I achievement you access consistently quickly.
Also visit my weblog; skin care tips marathi