grudnia 13, 2013

Piernikowa tarta z musem z białej czekolady


Składniki:

CIASTO:
2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.


MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
300 g białej czekolady
250 g śmietanki 30%

dodatkowo: 1 łyżka maku 



Wykonanie:

 Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.
Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.


Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.
Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.
Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno.
Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto.

Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić.

Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem.


Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa.
Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj - bez aplikacji. 
Wystarczy 1 klik/ co 24 godziny

 http://kuchnialidla.pl/wypiek/piernikowa-tarta-z-musem-z-bialej-czekolady


Smacznego ! 

16 komentarzy:

  1. mm... a ślinka cieknie!

    zapraszam na "dwudaniowy" post! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na grudzień:). Piękna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna,świąteczna tarta :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. z moją ulubioną białą czekoladą :) mmm... musi być pyszna!
    oddałam głos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w jakiej temperaturze piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam za przeoczenie, już podaję i poprawiam wpis
      temperatura pieczenia 170 stopni C

      Usuń
  6. Siła tkwi w prostocie:) Tarta zapowiada się przepysznie:) Przy okazji chciałam zapytać czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powodzeniem mozesz zastąpić brązowy cukier, cukrem białym. Smacznego ! :)

      Usuń
    2. Z powodzeniem mozesz zastąpić brązowy cukier, cukrem białym. Smacznego ! :)

      Usuń
  7. Pierwszy raz będę robić tartę i padło na pani przepis bo wygląda super :) mam nadzieję że mi wyjdzie, mam pytanie czy wystarczy ciasto tylko nakuć widelcem? czy może jeszcze obłożyć jakimś grochem itp ? bo spotykam się z takim sposobem, aby ciasto nie wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba nie doczekam się odpowiedzi.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna położyć papier i obciążyć grochem.

      Usuń
  9. Uwaga ciasto nieproporcjonalnie do średnicy tartej ledwo starcza na wyrobienie dekoracji poza tym ciasśrednicy bo za mało masła. Proszę o dokładny przepis a nie ludzi wprowadzać w błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ZAWSZE robię tarty w formie srednicy 26cm i ZAWSZE z takiej porcji ciasta i ZAWSZE ciasta wystarcza.
      Nie wiem co u Ciebie nie wyszlo i jakim sposobem ciasta zabrakło...

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo