Składniki:
CIASTO:
2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
300 g białej czekolady
250 g śmietanki 30%
dodatkowo: 1 łyżka maku
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.
Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.
Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.
Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.
Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno.
Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto.
Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić.
Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem.
Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa.
Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj - bez aplikacji.
Wystarczy 1 klik/ co 24 godziny
http://kuchnialidla.pl/wypiek/piernikowa-tarta-z-musem-z-bialej-czekolady
Smacznego !
mm... a ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńzapraszam na "dwudaniowy" post! :)
Idealna na grudzień:). Piękna.
OdpowiedzUsuńwyglada bajecznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna,świąteczna tarta :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńz moją ulubioną białą czekoladą :) mmm... musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńoddałam głos :)
A w jakiej temperaturze piec ciasto?
OdpowiedzUsuńprzepraszam za przeoczenie, już podaję i poprawiam wpis
Usuńtemperatura pieczenia 170 stopni C
Siła tkwi w prostocie:) Tarta zapowiada się przepysznie:) Przy okazji chciałam zapytać czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ powodzeniem mozesz zastąpić brązowy cukier, cukrem białym. Smacznego ! :)
UsuńZ powodzeniem mozesz zastąpić brązowy cukier, cukrem białym. Smacznego ! :)
UsuńPierwszy raz będę robić tartę i padło na pani przepis bo wygląda super :) mam nadzieję że mi wyjdzie, mam pytanie czy wystarczy ciasto tylko nakuć widelcem? czy może jeszcze obłożyć jakimś grochem itp ? bo spotykam się z takim sposobem, aby ciasto nie wyrosło
OdpowiedzUsuńchyba nie doczekam się odpowiedzi.....
OdpowiedzUsuńMozna położyć papier i obciążyć grochem.
UsuńUwaga ciasto nieproporcjonalnie do średnicy tartej ledwo starcza na wyrobienie dekoracji poza tym ciasśrednicy bo za mało masła. Proszę o dokładny przepis a nie ludzi wprowadzać w błąd
OdpowiedzUsuńZAWSZE robię tarty w formie srednicy 26cm i ZAWSZE z takiej porcji ciasta i ZAWSZE ciasta wystarcza.
UsuńNie wiem co u Ciebie nie wyszlo i jakim sposobem ciasta zabrakło...