grudnia 13, 2013

Piernikowa tarta z musem z białej czekolady


Składniki:

CIASTO:
2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.


MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
300 g białej czekolady
250 g śmietanki 30%

dodatkowo: 1 łyżka maku 



Wykonanie:

 Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.
Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.


Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.
Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.
Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić na sztywno.
Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto.

Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić.

Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem.


Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa.
Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj - bez aplikacji. 
Wystarczy 1 klik/ co 24 godziny

 http://kuchnialidla.pl/wypiek/piernikowa-tarta-z-musem-z-bialej-czekolady


Smacznego ! 

16 komentarzy:

  1. mm... a ślinka cieknie!

    zapraszam na "dwudaniowy" post! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na grudzień:). Piękna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna,świąteczna tarta :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. z moją ulubioną białą czekoladą :) mmm... musi być pyszna!
    oddałam głos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w jakiej temperaturze piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam za przeoczenie, już podaję i poprawiam wpis
      temperatura pieczenia 170 stopni C

      Usuń
  6. Siła tkwi w prostocie:) Tarta zapowiada się przepysznie:) Przy okazji chciałam zapytać czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powodzeniem mozesz zastąpić brązowy cukier, cukrem białym. Smacznego ! :)

      Usuń
    2. Z powodzeniem mozesz zastąpić brązowy cukier, cukrem białym. Smacznego ! :)

      Usuń
  7. Pierwszy raz będę robić tartę i padło na pani przepis bo wygląda super :) mam nadzieję że mi wyjdzie, mam pytanie czy wystarczy ciasto tylko nakuć widelcem? czy może jeszcze obłożyć jakimś grochem itp ? bo spotykam się z takim sposobem, aby ciasto nie wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba nie doczekam się odpowiedzi.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwaga ciasto nieproporcjonalnie do średnicy tartej ledwo starcza na wyrobienie dekoracji poza tym ciasśrednicy bo za mało masła. Proszę o dokładny przepis a nie ludzi wprowadzać w błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ZAWSZE robię tarty w formie srednicy 26cm i ZAWSZE z takiej porcji ciasta i ZAWSZE ciasta wystarcza.
      Nie wiem co u Ciebie nie wyszlo i jakim sposobem ciasta zabrakło...

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo