grudnia 18, 2013

Pierniczki choinkowe



Składniki:

50 g masła
100 g miodu
150 g cukru
450 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika - całe opakowanie




Wykonanie:

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Pozostawiamy do ostygnięcia.


Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy.

Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto.

Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.

Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.


Upieczone ciasteczka dekorujemy, tak jak nam fantazja podpowiada :)

Ja dekorowałam produktami firmy r. Oetker.
Użyłam lukier w tubce, domowy lukier do lukrowania ciast i ciasteczek, kolorowe pisaki oraz wszelkie posypki, jakie tylko miałam.




6 komentarzy:

  1. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne pierniczki, ja swoje robię jutro. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo