października 19, 2013

Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione


Na pierogi:

Ciasto:
800 g mąki pszennej
2 jajka
200-220 ml wody
szczypta soli



Farsz:
1,5 szkl. soczewicy czerwonej
1 duża cebula
garść suszonych leśnych grzybów
250 g pieczarek
sól, pieprz





Wykonanie:

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym.
Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć.

Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą i pieprzem.
Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić.



Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską.

Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką.

Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego.
Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia.


Barszczyk czerwony czysty:

1 kg buraków ćwikłowych
1 duża marchew 
1/2 pietruszki
5 ząbków czosnku
2 cebule
1 l wody

ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek

ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np Jamar

Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar buraczany.
Odcedzić.
Gotowy barszcz doprawić - kwaskiem cytrynowym/sokiem z cytryny i cukrem lub poprzez dolanie koncentratu buraczanego, np Jamar.


Pierogi podawać z barszczykiem czerwonym, posypane natką pietruszki.


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. własnie mam ochote zrobić pierogi i zastanawiam się jaki farsz wybrać,
    Twój zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie :) ja zazwyczaj jadam do barszczu pierogi z kapustą i grzybami, jak wszyscy chyba :D

    OdpowiedzUsuń
  3. przywodzi mi to na myśl święta. już nie mogę się doczekać jak zaskoczę rodzinę tymi pierożkami!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo