października 17, 2013

Trufelki a'la bajaderki


Składniki:

100g czekolady mlecznej
  50g czekolady deserowej
100 g herbatników
200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego )
120 g chałwy
2 łyżki cukru pudru
50 ml rumu

wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczek



Wykonanie:

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać.

Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić.

Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę.
Na koniec do masy  dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma.



Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach.

Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia.


Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo