października 01, 2013

Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym




CIASTO:

150 g masła
30 g tartych orzechów laskowych
100 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
250 g mąki pszennej


masło orzechowe




Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.
Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.
Wylepiamy ciastem foremki.


Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.

Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek.


MUS CZEKOLADOWY:

2 białka
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło,  w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy.

Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok.

Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi.

Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł.


Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo