października 02, 2013

Drobiowe pulpeciki na makaronie podane


Składniki:

1 pierś z kurczaka
4 pieczarki
1 łodyga selera naciowego
mała cebulka
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz

1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma Mia




Cebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. 
Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki.
Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować.
Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku - wymieszać.


Na patelni rozgrzać olej. Przy pomocy łyżki formować z masy małe pulpeciki, smażyć z obu stron na złoty kolor.


Makaron Mamma Mia kolanka ugotować według przepisu na opakowaniu.

Makaron podawać z pulpecikami drobiowymi. Dla urozmaicenia dania, można polać sosem serowo-musztardowym.

Sos serowo-musztardowy

1/2 serka topionego Lactima Blue Chees lub śmietankowego serka topionego innej firmy
1 łyżka musztardy francuskiej - z całych ziaren

Całość podgrzać, połączyć składniki.

Sosem serowo-musztardowym polać makaron, ułożyć kilka pulpetów drobiowych. 


Smacznego !



7 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie :) Na 100% skorzystam i z tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie:) doskonałe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakaś malutka ta porcja ale na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na obiad, palce lizać :) ! Do potraw mięsnych bardzo często dodaję musztardy Develey: dijon, słodka, sarepska i sosy np. czosnkowy czy kebab, naprawdę bardzo smacznie komponują się z potrawami mięsnymi i wszelakiego rodzaju sałatkami ! Pozdrawiam, pa

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo