CIASTO:
150 g masła
30 g tartych orzechów laskowych
100 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
250 g mąki pszennej
masło orzechowe
Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.
Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.
Wylepiamy ciastem foremki.
Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek.
MUS CZEKOLADOWY:
2 białka
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło, w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy.
Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok.
Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi.
Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł.
Smacznego !
kurcze jak smacznie <3
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w moje smaki :D
OdpowiedzUsuńwygladaja niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńorzechy....pychota:) świetne!
OdpowiedzUsuń