września 12, 2013

Mleczny torcik na migdałowym spodzie

Spód:

130 g masła
150 g migdałów w słupkach
150 g herbatników kakaowych

Masa:
250 ml mleka
400 ml kremówki
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżki żelatyny
50 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka w proszku



 Wykonanie:

Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów.
Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść.
Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C.
Ostudzić.


Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić. 

Mleko zagotować z cukrem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i mleko w proszku. Odstawić do wystygnięcia.

Kremówkę ubić na sztywną pianę.
Żelatynę podgrzewać na małym ogniu - uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszać - do rozpuszczenia.

Płynną żelatynę przelać do mleka - wymieszać.
Dodać ubitą kremówkę - połączyć.

Masę przelać na migdałowy spód. Schłodzić w lodówce.

Gotowy torcik polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

 Smacznego !

6 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo