130 g masła
150 g migdałów w słupkach
150 g herbatników kakaowych
Masa:
250 ml mleka
400 ml kremówki
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżki żelatyny
50 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka w proszku
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów.
Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść.
Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C.
Ostudzić.
Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić.
Mleko zagotować z cukrem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i mleko w proszku. Odstawić do wystygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywną pianę.
Żelatynę podgrzewać na małym ogniu - uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszać - do rozpuszczenia.
Płynną żelatynę przelać do mleka - wymieszać.
Dodać ubitą kremówkę - połączyć.
Masę przelać na migdałowy spód. Schłodzić w lodówce.
Gotowy torcik polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego !
pyszne, uwielbiam migdały :)))
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietny, a ten migdałowy spód poezja...:-)
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, na pewno jest bardzo puszysty:)
OdpowiedzUsuńmmm przesmacznie!
OdpowiedzUsuń