sierpnia 03, 2013

Zapiekanka ryżowa z jabłkami



Składniki:

1 l mleka
2,5 szkl. ryżu białego
4 łyżki cukru
cukier waniliowy










Mleko gotujemy z cukrem, na wrzące wsypujemy ryż. Gotujemy 10 minut, pilnując żeby się nie przypaliło.
Ryż przykrywamy pokrywą i odstawiamy, żeby wchłoną resztę płynu.




 Nadzienie:
2 kg letnich jabłek, np papierówek
5 łyżek cukru
łyżeczka cynamonu
 


Jabłka obrać, pokroić. W dużym rondelku smażyć jabłka, pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon.

Naczynie żaroodporne lub małe foremki do zapiekania posmarować masłem.
Układać warstwy:y ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż


 Do polania:
300-350 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
2 jajka

Wszystko wymieszać - polać zapiekankę.

Piec w 160 stopniach około 40-45 minut.



Smacznego !

6 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda, dawno już takiej nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. ...kiedy ja się zacznę odchudzać jak takie apetyczne przekąski serwujesz:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, oj tam - to tylko ryż i jabłka - na zdrowie pójdzie :) Pozdrawiam !

      Usuń
  4. moje dzieci uwielbiaja takią zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo