Składniki:
125 g masła lub margaryny
1 szkl. mąki
0,5 szkl. otrąb owsianych
1 żółtko
1/3 szkl. cukru
odrobina wody
WYKONANIE:
Za podanych składników zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto
jest za suche, dodajemy wodę.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić
na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
10-12 twardych
średnich gruszek
50 g masła
1/3 szkl. cukru
50 ml śmietanki kremówki
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Masło rozgrzać w wysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę.
Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek.
W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas
duszenia sosem, nakryć ciastem.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć
na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy.
Smacznego !
Już wiem...co u mnie jutro będzie na deser :P
OdpowiedzUsuńdaj kawałek :)
OdpowiedzUsuńo, ale ciacho! pyszne, na deser rewelacyjne. do tego kulka lodów waniliowych bądź kokosowych i czuje się człowiek jak w wykwintnej restauracji!
OdpowiedzUsuń