CIASTO:
25 dag mąki
1/3 szkl. cukru
1 jajko
1/2 kostki masła
MASA:
25 dag mleka kondensowanego słodzonego
10 dag kwaśnej śmietany
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka
około 0,5 kg śliwek
Wykonanie:
Zimne masło pokroić na małe kawałki.
Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Śliwki wypestkować.
Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości 3-4 cm.
Na cieście ułożyć śliwki, zalać masą mleczno-budyniową.
Piec około 50 minut w 175 stopniach.
Smacznego !
Pyszny, zwłaszcza ta kremowa masa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńo mniam :)
OdpowiedzUsuńO rany, wcięłabym!
OdpowiedzUsuńo chyba już wiem do czego wykorzystam to moje ciasto w zamrażalniku
OdpowiedzUsuńummm pyszność!
OdpowiedzUsuńoh, myślałam od rana o takim cieście ze śliwkami :D
OdpowiedzUsuńsię zaśliniłam, mniam)
OdpowiedzUsuń