Składniki:
1 l mleka
2,5 szkl. ryżu białego
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Mleko gotujemy z cukrem, na wrzące wsypujemy ryż. Gotujemy 10 minut, pilnując żeby się nie przypaliło.
Ryż przykrywamy pokrywą i odstawiamy, żeby wchłoną resztę płynu.
Nadzienie:
2 kg letnich jabłek, np papierówek
5 łyżek cukru
łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić. W dużym rondelku smażyć jabłka, pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon.
Naczynie żaroodporne lub małe foremki do zapiekania posmarować masłem.
Układać warstwy:y ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż
Do polania:
300-350 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
2 jajka
Wszystko wymieszać - polać zapiekankę.
Piec w 160 stopniach około 40-45 minut.
Smacznego !
smakowicie wygląda, dawno już takiej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń...kiedy ja się zacznę odchudzać jak takie apetyczne przekąski serwujesz:)))
OdpowiedzUsuńoj tam, oj tam - to tylko ryż i jabłka - na zdrowie pójdzie :) Pozdrawiam !
Usuńmoje dzieci uwielbiaja takią zapiekankę :)
OdpowiedzUsuń