sierpnia 02, 2013

Tarta z gruszkami





Składniki:

125 g masła lub margaryny
1 szkl. mąki
0,5 szkl. otrąb owsianych
1 żółtko
1/3 szkl. cukru
 odrobina wody







 WYKONANIE:

Za podanych składników zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy wodę.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.


Nadzienie:
10-12 twardych  średnich gruszek
50 g masła
1/3 szkl. cukru
50 ml śmietanki kremówki

Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Masło rozgrzać w wysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę. Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek.
W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem.

Piec w 180 stopniach około 45 minut.

Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy.


                                                 Smacznego !



3 komentarze:

  1. Już wiem...co u mnie jutro będzie na deser :P

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ale ciacho! pyszne, na deser rewelacyjne. do tego kulka lodów waniliowych bądź kokosowych i czuje się człowiek jak w wykwintnej restauracji!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo