sierpnia 02, 2013

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki - ciasto



Składniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej

olej do smażenia










Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.


Nadzienie :

1,5 kg jabłek letnich, np papierówek
cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)
szczypta cynamonu
odrobina wody



Jabłka obrać, pokroić. 
Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną.
Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.
Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe.

Jabłkami przekładać naleśniki.

Do smażenia:
1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej
2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mit
łyżka miodu

Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron.
Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę.

 

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo