Naleśniki - ciasto
Składniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej
olej do smażenia
Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.
Nadzienie :
1,5 kg jabłek letnich, np papierówek
cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)
szczypta cynamonu
odrobina wody
Jabłka obrać, pokroić.
Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną.
Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.
Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe.
Jabłkami przekładać naleśniki.
Do smażenia:
1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej
2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mit
łyżka miodu
Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron.
Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę.
pycha ;)
OdpowiedzUsuńProste a smak niezapomniany :)
OdpowiedzUsuńmmmm jadłabym!
OdpowiedzUsuńzapraszam na kulinarne rozdanie!
www.cookplease.blogspot.com