Składniki:
800 g ziemniaków
250 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula duża
natka pietruszki - ilość wg uznania
sól, pieprz, olej do smażenia
na sos:
2 łyżki serka ricotta
3 łyżki majonezu, polecam Pomorski
2 ząbki czosnku
sól, bazylia do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto.
Cebulkę przełożyć do miseczki, olej na patelni zostawić.
Na olej wrzucić mielone mięso wołowe, podsmażyć.
Ziemniaki pokroić wedle uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm.
Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać siekaną natką pietruszki.
Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym:
Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem
Doprawić do smaku solą i bazylią.
Smacznego !
Martusiu, nie było mnie chwilę u Ciebie, a tutaj takie zmiany w szacie graficznej. Bardzo mi się podoba nowy wygląd bloga :)
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/
o dziękuję ... ja na początku byłam na NIE ! Teraz mi się już podoba... Ale i tak chcę inaczej, tylko nie umiem :/
Usuńmmmmm mniam mniam!
OdpowiedzUsuńKochana mam fajną strone do nagłówków, jeśli chcesz inaczej :)
No własnie a ja własnie konsumuję smażone własne fryteczki;)
OdpowiedzUsuńSuper danie, bez zbędnych kombinacji ;) Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńlubię takie proste dania!
OdpowiedzUsuńpycha ;)
PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)
Martyna, zajrzałam... dam szansę innym... Też współpracuję z Celebro ;)
Usuńwszystko to co uwielbiam:) prezentuje się pięknie:)pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuń