sierpnia 30, 2013

Kasza gryczana z warzywami sezonowymi

Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
3-4 małe młode marchewki
2 młode małe pietruszki
2 małe plastry selera
1 cebula czerwona
10-12 pomidorków koktajlowych
garść migdałów 
natka pietruszki i selera

1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz


Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.



Marchew, pietruszkę, obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki.
Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić.

Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać cebulę, pokrojoną w piórka.
Na koniec wrzucić nać selera i pietruszki, migdały i pomidorki.
Zgasić ogień.
Dolać oliwę, wsypać kaszę gryczaną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie ziołami.




Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo