Składniki:
400-450 g polędwicy wieprzowej
1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie )
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
sól, pieprz
olej do smażenia
1 pomidor
1/2 kabaczka
świeży tymianek
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić.
Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić na min. 30 minut.
Na lekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty.
Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche.
Mięso podawać z warzywami.
Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone.
Smacznego !
pysznie musi smakowac :)
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuń