lipca 14, 2013

Kruche ciasto migdałowe z wiśniami i czekoladą


Składniki:

200 g masła lub margaryny - pokrojonej w drobną kostkę
2 szkl. mąki
3/4 szkl. mielonych migdałów
1 jajko
2 żółtka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Nadzienie:
2,5 - 3 szklanki wydrylowanych wiśni
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć


Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na mi. 40 minut.

3/4 porcji ciasta rozwałkować, wyłożyć formę do tarty lub tortownicę śr. 26 cm.

Na ciasto wyłożyć wiśnię, posypać cukrem oraz tartą czekoladą.
Przykryć resztą ciasta.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.

Można posypać cukrem pudrem.




Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo