Składniki:
500g porzeczek - czarnych i czerwonych
250 g masła lub margaryny
3/4 i 1/2 szkl cukru
3 szkl. mąki
2 jajka
cukier waniliowy
250 g twarogu
3 łyżki kaszy manny
około szklanka płatków owsianych
Tłuszcz stopić.
Mąkę wymieszać ze 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3/4 tłuszczu - wymieszać.
Odłożyć 1/3 ciasta - resztą wylepić tortownicę śr. 26 cm.
Ubić pianę z białek.
Ser połączyć z żółtkami, 1/2 szkl. cukru, kaszą manną, resztą tłuszczu - zmiksować.
Dodać pianę - delikatnie wymieszać.
Ser wyłożyć na ciasto.
Posypać porzeczkami.
Do pozostałego ciasta, dodać płatki owsiane - zrobić kruszonkę. Kruszonką posypać owoce.
Ciasto piec 50 minut w 200 stopniach.
Upieczone i ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Musi byc pysznie:)
OdpowiedzUsuń