lipca 13, 2013

Kruche ciasto z serem i porzeczkami



Składniki:
500g porzeczek - czarnych i czerwonych
250 g masła lub margaryny
3/4 i 1/2 szkl cukru
3 szkl. mąki
2 jajka
cukier waniliowy
250 g twarogu
3 łyżki kaszy manny
około szklanka płatków owsianych



Tłuszcz stopić.
Mąkę wymieszać ze 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3/4 tłuszczu - wymieszać.
Odłożyć 1/3 ciasta - resztą wylepić tortownicę śr. 26 cm.


Ubić pianę z białek.
Ser połączyć z żółtkami, 1/2 szkl. cukru, kaszą manną, resztą tłuszczu - zmiksować.
Dodać pianę - delikatnie wymieszać.
Ser wyłożyć na ciasto.
Posypać porzeczkami.

Do pozostałego ciasta, dodać płatki owsiane - zrobić kruszonkę. Kruszonką posypać owoce.

Ciasto piec 50 minut w 200 stopniach.

Upieczone i ostudzone posypać cukrem pudrem.



Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo