czerwca 18, 2013

zupa z młodej kapusty


Składniki:

1 kapusta młoda
1 cebula
2 młode marchewki
koperek
woda
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej rzepakowy np RAPSO
kwaśna śmietana



Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty.
Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę.
Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw.

Cebulę zeszklić na oleju RAPSO - dodać do zupy.
Zagęścić mąką, doprawić do smaku.

Zupę nalewać do miseczki, posypać koperkiem i polać śmietaną.



Smacznego !



2 komentarze:

  1. ulubiona zupa mojego męza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A za mną tak chodził kapuśniak. Jednakże, gdy zobaczyłam Twoje cudo z młodej kapusty przeszła mi na niego ochota :) Niech żyje kapucha! Koniecznie w takim wydaniu, jak w Twoim przepisie.

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo