Ptysie - przepis na ciasto
34/ szkl. mąki
60 g margaryny
4 jajka
3/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
Zagotować wodę z margaryną i solą.
Wsypać mąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia
Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle ucierając.
Miksować aż masa stanie się szklista.
Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki.
Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut.
Do przełożenia:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2/3 szkl. cukru pudru
truskawki
cukier puder do posypania
Kremówkę ubić z cukrem. Dodać mascarpone - połączyć.
Truskawki pokroić.
Ptysie przekrajać, napełniać serkiem, posypać truskawkami i znowu wyłożyć porcję serka. Przykryć.
Posypać cukrem pudrem
Smacznego !
o mamuniu... wydladaja mega :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe.
OdpowiedzUsuńPtysie to dla mnie smak z dzieciństwa. A dodatek truskawek to już obłęd :)
OdpowiedzUsuńBajka !!! Zdecydowanie moja bajka !!! :)) Idę stąd bo mnie zaraz skręci jak patrzę na te ptysie :)
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńDaj mi!!!!!!
OdpowiedzUsuńjuz nie ma :(
Usuń