czerwca 17, 2013

PTYSIE z mascarpone i truskawkami


Ptysie - przepis na ciasto

34/ szkl. mąki
60 g margaryny
4 jajka
3/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli



Zagotować wodę z margaryną i solą.
Wsypać mąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia


Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle  ucierając.

Miksować aż masa stanie się szklista.

Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki.

Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut.


Do przełożenia:

200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2/3 szkl. cukru pudru
truskawki
cukier puder do posypania

Kremówkę ubić z cukrem. Dodać mascarpone - połączyć.
Truskawki pokroić.

Ptysie przekrajać, napełniać serkiem, posypać truskawkami i znowu wyłożyć porcję serka. Przykryć.
Posypać cukrem pudrem


Smacznego !

7 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo