czerwca 19, 2013

Rolada cytrynowa



Upiec biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 "kopiaste" łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę.
Dodać makę z proszkiem.
Wylać na płaską blachę ( najlepiej taką piekarnikową ), piec 15-20 min w 160 stopniach C.

Ciepły biszkopt zawinąć w bawełnianą ściereczkę.

Krem cytrynowy:
sok z 1 cytryny
1 szkl. wody
0,5 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
0,5 kostki margaryny

Odlać trochę wody - do rozrobienia budyniu.
Resztę zagotować z sokiem cytrynowym i cukrem. Wlać budyń rozrobiony - ugotować.
Wystudzić.

Margarynę utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.

Krem wyłożyć na biszkopt, zwinąć roladę, posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Doskonała na upały! Orzeźwiająca i pyszna :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę Twojej rodzince... rozpieszczasz ich. ja ostatnio nie mam chęci na pieczenie i kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo