Składniki:
1 kapusta młoda
1 cebula
2 młode marchewki
koperek
woda
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej rzepakowy np RAPSO
kwaśna śmietana
Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty.
Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę.
Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw.
Cebulę zeszklić na oleju RAPSO - dodać do zupy.
Zagęścić mąką, doprawić do smaku.
Zupę nalewać do miseczki, posypać koperkiem i polać śmietaną.
Smacznego !
ulubiona zupa mojego męza :)
OdpowiedzUsuńA za mną tak chodził kapuśniak. Jednakże, gdy zobaczyłam Twoje cudo z młodej kapusty przeszła mi na niego ochota :) Niech żyje kapucha! Koniecznie w takim wydaniu, jak w Twoim przepisie.
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/