czerwca 07, 2013

"KASZOTTO " z pieczarkami

Proponuję nieco inną wersję risotto... bo z kaszą. Nazwijmy je "kaszotto" :)



Kaszotto z pieczarkami

Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
pęczek szczypiorku
kasz jaglana - 2 szklanki
1/3 kostki masła
sól, pieprz
1 kostka rosołowa
woda

 
napój sojowy naturalny SANTE
20 dag sera długo dojrzewającego, ja kupiłam Stary Olęder w Biedronce


Połowę pieczarek drobno pokroić, drugą połowę - w plastry.
Cebulkę drobno posiekać - zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekane pieczarki - udusić.
Wsypać kaszę, podprażyć 3-4 minuty.
Kostkę rosołową rozpuścić w 300 ml ciepłej wody - wlać do kaszy.
Dusić - gdy płyn wyparuje dolać napój sojowy - czynność powtarzać, ąć kasza będzie miękka.

Dodać resztę pieczarek i posiekany szczypior. Dusić chwilę.

Dodać masło.

Ser zetrzeć na tarce - dodać do kaszy. Doprawić całość solą i pieprzem.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. nazwa powalająca, musi byc pyszne :)
    http://mamalaurkitestuje.kajzarowie.net/

    OdpowiedzUsuń
  2. No, nazwa Martusiu, to Ci się udała :)
    Samą kaszę przedkładam nad ryż :)
    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo