lutego 14, 2013

Walentynkowe słodkości
- babeczki z orzechami - 


U mnie na Walentynki musi być słodko :)


Kruche babeczki z orzechami - przepis

BABECZKI

Składniki:  
2 szkl. mąki
20 dag margaryny/masła
3 żółtka
2/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli




PRZYGOTOWANIE:
Przesiać make, dodać tłuszcz, posiekać nożem.  Dodac żółtka, cukier i sól - zagnieśc ciasto.
Odstawić na 30 minut do lodóki.

Ciasto rozwałkowac, wykrawać koła i wyklejać nimi foremki - dokładnie dociskając.

Piec w 220 stopniach około 15-20 minut.
Upieczone wyjąć z foremek.

NADZIENIE:



1/2 szkl.  orzechów włoskich
jajko
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki miodu - ja użyłam miodu nektarowo-spadziowego Sądecki Bartnik


Składniki połączyć, wypełniać nimi babeczki. 
Zapiec w 180 stopniach 10-15 minut.

Ostygnięte udekorować bitą śmietaną lub serkiem waniliowym.







Miód nektarowo-spadziowy Sądecki Bartnik

Miód o ciemnej barwie i bogatym smaku.  
Jego wyraźny smak nadaje potrawom i wypiekom wspaniały smak.

Pojemność: 0,40 ml
Cena: 12,74
Kupicie tutaj



Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik

”Sądecki Bartnik” jest spełnieniem pasji, fascynacji życiem pszczół oraz aspiracji zawodowych Anny i Janusza Kasztelewiczów. Rodzinna firma została założona w 1973 r. w Stróżach k/Grybowa.

Więcej informacji na stronie internetowejtu







 

6 komentarzy:

  1. Wow, ale cudeńka, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babeczki, ja mam w planie zrobić jutro muffinki :) Zobaczymy czy mi się udadzą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. babeczki wygladaja bossssko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I teraz słowa piosenki ,,All You need is love" zmieniamy na ,,All You need is babeczka" :)

    li_lia
    http://lilia.celes.ayz.pl/blog/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności!:P Fajnie, że zamieściłaś przepis.:)
    Obserwuję.:P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo