Wspomnienie wczorajszego wieczoru ...
Wczorajszy dzień - dla jednych wyjątkowy, dla innych zwyczajny - niczym nie różniący się od pozostałych dni roku.
Ja mam w zwyczaju, w dniu Walentynek przygotować nie - zwykłą kolację.
A w tym roku było naprawdę pysznie...
Danie główne to - wieprzowina w bułce
Wieprzowina w bułce - przepis
Składniki:
około 350 g mięsa z szynki wieprzowej
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
1 marchew
1 marchew
1/2 puszki pomidorów
1/2 butelki piwa Porter
2 kabanosy podwędzane
2 kabanosy podwędzane
1 łyżeczka przyprawy Tandari Masala Royal Brand
sól, rozmaryn, gałka muszkatołowa, pieprz
olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelnik, wrzucić mięso i podsmażyć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, aż płyn prawie całkowicie wyparuje.
Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić.
Dodać pomidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand.
Dusić kilka minut.
Bułki - odciąć wierzch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce.
Nie obyło się oczywiście bez deseru.
Na deser zaserwowałam naleśniki :)
Usmażyć kilka naleśników.
Przepis: "na oko"
1,5 szkl. mleka
1 jajko
1 szkl mąki
szczypta soli
Wymieszać składniki - jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody.
Nadzienie:
1 serek waniliowy, np. Danio
2/3 szkl. mielonych orzechów laskowych
Naleśniki smarować serkiem i zwijać w rulonik.
Co więcej:
sok z 2 pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru
1/4 kostki masła
Masło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Na wrzący syrop kłaść naleśniki i smażyć, aż się skarmelizują.
Polać czekoladą.
Ewentualnie polać koniakiem i podpalić :)
Dusić kilka minut.
Bułki - odciąć wierzch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce.
Tandari Masala
Smak: cierpki i pikantny
Zapach: podobny do curry, aromat Indii
Zastosowanie: uniwersalne
Nie obyło się oczywiście bez deseru.
Na deser zaserwowałam naleśniki :)
Usmażyć kilka naleśników.
Przepis: "na oko"
1,5 szkl. mleka
1 jajko
1 szkl mąki
szczypta soli
Wymieszać składniki - jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody.
Nadzienie:
1 serek waniliowy, np. Danio
2/3 szkl. mielonych orzechów laskowych
Naleśniki smarować serkiem i zwijać w rulonik.
Co więcej:
sok z 2 pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru
1/4 kostki masła
Masło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Na wrzący syrop kłaść naleśniki i smażyć, aż się skarmelizują.
Polać czekoladą.
Ewentualnie polać koniakiem i podpalić :)
Pięknie i pysznie, to żeś zaszalała :)
OdpowiedzUsuńraz do roku można :)
UsuńOo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak romantycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności:-)
OdpowiedzUsuńmąż zapewne zadowolony:)
OdpowiedzUsuńo i to bardzo :)
UsuńChciałam napisać to samo co Kinga. Rozpieszczasz małżonka. Mam nadzieję, że to docenia.
OdpowiedzUsuńli_lia
http://lilia.celes.ayz.pl/blog/