lutego 15, 2013

Wspomnienie wczorajszego wieczoru ...
Wczorajszy dzień - dla jednych wyjątkowy, dla innych zwyczajny - niczym nie różniący się od pozostałych dni roku.
Ja mam w zwyczaju, w dniu Walentynek przygotować nie - zwykłą kolację.
A w tym roku było naprawdę pysznie...
  
Danie główne to - wieprzowina w bułce

Wieprzowina w bułce - przepis


Składniki:
około 350 g mięsa z szynki wieprzowej
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
1 marchew
1/2 puszki pomidorów
1/2 butelki piwa Porter
2 kabanosy podwędzane
1 łyżeczka przyprawy Tandari Masala Royal Brand 
sól, rozmaryn, gałka muszkatołowa, pieprz
olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelnik, wrzucić mięso i podsmażyć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, aż płyn prawie całkowicie wyparuje. 
Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić. 
Dodać pomidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand.
Dusić kilka minut.

Bułki  - odciąć wierzch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.

Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce.   



Tandari Masala


Smak: cierpki i pikantny
Zapach: podobny do curry, aromat Indii
Zastosowanie: uniwersalne





Nie obyło się oczywiście bez deseru.

Na deser zaserwowałam naleśniki :)




Usmażyć kilka naleśników. 

Przepis: "na oko"

1,5 szkl. mleka
1 jajko
1 szkl mąki
szczypta soli

Wymieszać składniki - jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody.

Nadzienie:
1 serek waniliowy, np. Danio
2/3 szkl. mielonych orzechów laskowych

Naleśniki smarować serkiem i zwijać w rulonik.

Co więcej:
sok z 2 pomarańczy
3 łyżki brązowego cukru
1/4 kostki masła

Masło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Na wrzący syrop kłaść naleśniki i smażyć, aż się skarmelizują.
Polać czekoladą.
Ewentualnie polać koniakiem i podpalić :)   

  
   
  
  

8 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo