stycznia 12, 2013

Szybki obiad - zupa z soczewicy

Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa.
Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu...
Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku.




Przepis - zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:
około 1,5 litra wody
1 kostka rosołowa drobiowa
1 dość duża marchewka
kawałeczek selera
1/2 cebuli
2 średnie ziemniaki
1 szkl. soczewicy
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku

Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pogotować 20-30 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Wsypać soczewicę - gotować 15-20 minut.
Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Posypać natką.

Soczewica to doskonałe źródło żelaza - polecam więc osobom borykającym się z niedoborem tego pierwiastka.
Ja do takowych należę i zgodnie z zaleceniami Pani doktor zaczynam zdrowo się odżywiać :)



Smacznego !




7 komentarzy:

  1. My jeszcze nie jedliśmy.
    Tutaj masz pytanie od przedstawiciela firmy Samuel, zerknij jak możesz :)
    http://miraga80.blogspot.com/2013/01/100-natury-od-sklepsamuelpl.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. już napisałam :) Oni myśleli, że ja zamawiałam coś :) A mi chodziło o przesyłkę do współpracy...

      Usuń
  2. nie jadłam jeszcze nigdy zupy z soczewicy, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedoceniona pyszność. Cudownie rozgrzewa i syci. Soczewica od niedawna również gości w mojej kuchni.
    Pozdrawiam serdecznie

    li_lia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamierzam z soczewicą nieco poeksperymentować w kuchni i także inne dania wypróbować:) A Ty robiłaś coś poza zupą?

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo