stycznia 13, 2013

Ekspresowe ciasteczka

Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce.
W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"...

A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą.



Do przygotowanie potrzebne są:


- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 3 -4 łyżki marmolady


Ciasto wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwijamy. Kroimy na pół. Każdy placek smarujemy marmoladą...



... i zwijamy. Kroimy na plasterki ok. 2-3 cm.


Układamy na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach.
Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Można posypać cukrem pudrem.



Smacznego !

9 komentarzy:

  1. Jakie proste i szybkie w wykonaniu, a na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o wow, uwielbiam ciasto francuskie, a te ciasteczka sa rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślimaczki aż proszą się, by je schrupać. A próbowałaś kiedyś samodzielnie wykonać ciasto francuskie? Sama nie mam odwagi.
    Najbardziej lubię nadziewać ciasto czekoladą, albo zapiekać z farszem (pasta łososiowa albo ugotowany kurczak) jak pierożki :)
    li_lia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze - to chyba by mi się nie chciało. A nóż nie wyjdzie... :) Przeliczając - wcale się nie opłaca samemu gnieść ciasta :) Francuskie zdecydowanie wolę kupić.
      Twoje propozycje brzmią smakowicie. Ja robiłam jeszcze paluszki z oliwkami i czosnkiem, ale nie cyknęłam fotki...

      Usuń
  4. ale smacznie wyglądają , narobiłaś ochoty

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie ciasteczka:)
    co do Royal Brand to się upomnij:) pewnie sobie zapomnieli

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo