Ekspresowe ciasteczka
Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce.
W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"...
A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą.
Do przygotowanie potrzebne są:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 3 -4 łyżki marmolady
Ciasto wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwijamy. Kroimy na pół. Każdy placek smarujemy marmoladą...
... i zwijamy. Kroimy na plasterki ok. 2-3 cm.
Układamy na blasze, wyścielanej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach.
Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Jakie proste i szybkie w wykonaniu, a na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńsmaczne - polecam :)
Usuńo wow, uwielbiam ciasto francuskie, a te ciasteczka sa rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚlimaczki aż proszą się, by je schrupać. A próbowałaś kiedyś samodzielnie wykonać ciasto francuskie? Sama nie mam odwagi.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię nadziewać ciasto czekoladą, albo zapiekać z farszem (pasta łososiowa albo ugotowany kurczak) jak pierożki :)
li_lia
Szczerze - to chyba by mi się nie chciało. A nóż nie wyjdzie... :) Przeliczając - wcale się nie opłaca samemu gnieść ciasta :) Francuskie zdecydowanie wolę kupić.
UsuńTwoje propozycje brzmią smakowicie. Ja robiłam jeszcze paluszki z oliwkami i czosnkiem, ale nie cyknęłam fotki...
Wyglądają smakowicie :*
OdpowiedzUsuńale smacznie wyglądają , narobiłaś ochoty
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńco do Royal Brand to się upomnij:) pewnie sobie zapomnieli