stycznia 25, 2019

Zupa krem z zielonej soczewicy

   
   Rozgrzewające i sycące zupy, zimową porą stają się jednym z moich ulubionych posiłków.
Proste w przygotowaniu, za każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.


Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą mocnymi przyprawami - bo przecież warzywa same w sobie mają mnóstwo smaku. Świetną opcją jest też zupa z uprzednio zgrillowanych lub upieczonych warzyw - zyskuje zupełnie inny wymiar.
Możliwości jest wiele.


Zupa krem z zielonej soczewicy to propozycja dla każdego. Sycąca, gęsta i aromatyczna. Z pewnością zasmakuje każdemu.





kremowa zupa z soczewicy






PRZEPIS NA ZUPĘ KREM 
Z ZIELONEJ SOCZEWICY




Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 selera średniej wielkości
  • 1 duża pietruszka
  • 1 szklanka zielonej soczewicy 
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sól
  • 2 łyżki oliwy






Przygotowanie zupy:




Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.

W garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę - zeszklić. Pod koniec dodać czosnek.


Pietruszkę i selera obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do zeszkolnej cebuli i smażyć około 5-7 minut.


Do warzyw wsypać opłukaną zieloną soczewicę. Całość zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie  - około 20-30 minut.


Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy i pastę curry. Zupę posolić.


Ugotowaną zupę zmiksować na krem za pomocą blendera. Ewentualnie raz jeszcze doprawić do smaku.


Zupę z zielonej soczewicy podawać z łyżeczką jogurtu naturalnego i grzankami z chleba razowego.






zupa krem łatwa


zupa krem z soczewicy



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo