Rozgrzewające i sycące zupy, zimową porą stają się jednym z moich ulubionych posiłków.
Proste w przygotowaniu, za każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.
Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą mocnymi przyprawami - bo przecież warzywa same w sobie mają mnóstwo smaku. Świetną opcją jest też zupa z uprzednio zgrillowanych lub upieczonych warzyw - zyskuje zupełnie inny wymiar.
Możliwości jest wiele.
Zupa krem z zielonej soczewicy to propozycja dla każdego. Sycąca, gęsta i aromatyczna. Z pewnością zasmakuje każdemu.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM
Z ZIELONEJ SOCZEWICY
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 selera średniej wielkości
- 1 duża pietruszka
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- sól
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie zupy:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę - zeszklić. Pod koniec dodać czosnek.
Pietruszkę i selera obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do zeszkolnej cebuli i smażyć około 5-7 minut.
Do warzyw wsypać opłukaną zieloną soczewicę. Całość zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie - około 20-30 minut.
Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy i pastę curry. Zupę posolić.
Ugotowaną zupę zmiksować na krem za pomocą blendera. Ewentualnie raz jeszcze doprawić do smaku.
Zupę z zielonej soczewicy podawać z łyżeczką jogurtu naturalnego i grzankami z chleba razowego.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz