stycznia 28, 2019

Fit sernik z rodzynkami

   Sernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek.


Odchudzona wersja  sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących i zdrowo odżywiających się.
Jeśli z jakichś powodów nie możesz spożywać cukru - ten sernik jest dla Ciebie.


Sernik jest mocno aromatyczny, a to za sprawą skórki z pomarańczy i cytryny. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( tę można pominąć ze względu na cukier ) nadaje mu wyrafinowania.


A jeśli wolicie nieco inny sernik fit - polecam SERNIK BANANOWY



sernik fit




 FIT SERNIK 
Z RODZYNKAMI



Składniki:


Spód do sernika:


  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub pół na pół woda i mleko )
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 daktyli bez pestek


Masa serowa:

  • 500 g chudego sera twarogowego ( używam z Biedronki w opakowaniach 250 g )
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka + 5 żółtek
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( można pominąć ze względu na cukier )
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 budyń waniliowy 







Przygotowanie sernika:




1. Daktyle zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle. Wody nie wylewać.




2. Gotowane płatki jaglane zmiksować z namoczonymi daktylami. Jeśli masa była by trudna do zmiksowania, dolać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli.
Do zmiksowanych płatków dodać pozostałe składniki, czyli - cynamon i mąkę kokosową/migdałową. Dokładnie wymieszać.


 Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy ( o średnicy 25-26 cm ), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 






3. Do misy malaksera przełożyć  ser, dodać ksylitol,  jajka, jogurt oraz proszek budyniowy. 
 Całość miksować na wolnych obrotach przez około 7-8 minut.

Na koniec wsypać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszać łyżką.




4. Masę serową wylać na przygotowany spód.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.





odchudzony sernik z rodzynkami


łatwy sernik bez cukru



Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo