Pierniczki na mące gryczanej i żytniej. W smaku tak samo smaczne jak tradycyjne, ale zdecydowanie bardziej wartościowe pod względem odżywczym.
Zdrowsza wersja pierniczków to świetny prezent dla bliskich. Zarówno tych dbających o linię, trenujących na siłowni czy zwyczajnie - dla tych dbających o codzienną zbilansowaną dietę.
Pierniczki żytnio-gryczane, by stały się pięknym prezentem - warto udekorować.
Do dekoracji polecam gorzką czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Moje pierniczki obsypywałam wiórkami kokosowymi, siekanymi migdałami i odrobiną złotych kuleczek cukrowych ( ale naprawdę odrobiną ), tak by dodać nieco świątecznego blasku ;)
PRZEPIS
NA PIERNICZKI GRYCZANE
Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g miodu naturalnego
- 50 g ksylitolu
- 2 jajka
- 50 g masła
- 20 g ciemnego kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
Wykonanie:
1. Do jednej miski przełożyć miód, ksylitol i masło.. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą - podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdjąć miskę z pary, dodać jajka i kakao - dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Pozostawić do ostygnięcia. Nie studzić masy zupełnie, gdyż masło zacznie znowu gęstnieć.
2. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika.
3. Na stolnicę/blat kuchenny przesypać mąkę. Usypać kopiec, na środku którego zrobić zagłębienie.
W zagłębienie wlać płynne składniki. Całość razem zagnieść.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
4. Ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w temperaturze 170 stopni C przez około 10 minut.
5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz