grudnia 01, 2018

Fit tarta jabłkowa

   Kolejny "odchudzony" przepis na tapecie. Tym razem coś na wzór tradycyjnej szarlotki w mniej tradycyjnym wydaniu.

Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni.


Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;)


Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego.



tarta z jabłkami




PRZEPIS 
NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ




Składniki:


Spód do tarty:


  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem )
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym ( można pominąć )



Nadzienie do tarty:

  • 4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej kwaśne )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( można pominąć lub dodać słodzik )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżka odżywki białkowej waniliowej ( można pominąć )








Przygotowanie tarty:



1. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut. 


2. Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła.


3. Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką.


Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm.



4. Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy.


5. Jajka wymieszać rózgą lub mikserem -  na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową.
Masę jajeczną wylać na jabłka.


6. Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut.

Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia.



* Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem.



dietetyczna tarta z jabłkami

tarta z jabłkami fit




Smacznego !

21 komentarzy:

  1. Wszystko co fit, ląduje w moim przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taki przepiśnik ;) przepis rewelacja :)

      Usuń
  2. Pyszna tarta dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Pięknie prezentuje się ta tarta. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie i zdrowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Już przetestowałam. Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszna. Zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie przepadam za jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie wygląda to ciasto na bardzo pyszne i zapewne tak i smakuje. Ja jeszcze bardzo chętnie lubię zaglądać do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż wiem, że w takim wypadku znajdę jakiś odpowiedni przepis dla mnie jeżeli chodzi o słodkości. Zresztą dzieciaki również są z tego faktu zadowolone.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Cieszy oko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie. muszę koniecznie spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo