listopada 26, 2018

Bananowy sernik fit

   Sernik w wersji fit lub light - jak kto woli. Tak samo pyszny jak jego kaloryczny braciszek.


Czy przygotowanie sernika fit jest trudniejsze i bardziej skomplikowane. Zupełnie NIE !
Taki fit sernik przygotujesz niezwykle szybko.  A efekt finalny rozpieści Twoje podniebienie.

Sernik w wersji lekkiej przygotowałam zamieniając kaloryczne produkty na ich odpowiedniki. Zabrałam też niektóre składniki, zamieniając na inne. Spód do sernika powstał np. z płatków owsianych i suszonych śliwek. Bardzoooo polecam taki spód - jest przepyszny.





sernik bananowy







PRZEPIS NA BANANOWY 
SERNIK FIT




Spód pod sernik:


  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego
  • 100 g suszonych śliwek




Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego półtłustego ( użyłam sera z Biedronki opakowanie po 250 g opakowanie ) 
  • 500 g sera twarogowego chudego
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5 jaj
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )







Przygotowanie sernika:



1. Śliwki zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć śliwki.



2. W malakserze zmiksować płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, śliwkami, olejem kokosowym i masłem orzechowym.
 Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy ( o średnicy 25-26 cm ), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 


2. Do misy malaksera przełożyć  ser, dodać ksylitol,  jajka, jogurt oraz proszek budyniowy. Dołożyć pokrojone w plasterki banany.
 Całość miksować na wolnych obrotach przez około 7-8 minut.


3. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.




sernik w wersji fit

łatwy sernik bananowy

sernik bananowy



Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo