listopada 03, 2018

Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą

  Jeśli jesteś fanem masła orzechowego i słodyczy "Reese's" koniecznie zrób taką tartę.
Łatwa tarta, bez pieczenia. Udaje się każdemu.


Połączenie czekolady i słonego masła orzechowego w jednym cieście to mój HIT ! Uwielbiam masło orzechowe i wszelkie słodkości, w których się ono znajduje.

Pomysł na tartę zrodził się z potrzeby...potrzeby zaspokojenia chęci na słodkie.
Szybki przegląd szafek i lodówki i zapaliła się żaróweczka niczym, u Pomysłowego Dobromira.


Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. I nieskromnie napisze - dałam niezły popis zdolności kulinarnych :D
Choć wielkich zdolności przy przygotowaniu tarty z masłem orzechowym mieć nie trzeba.
Przepis na tartę jest naprawdę prosty i wymaga jedynie zmieszania poszczególnych składników.

Ciasta bez pieczenia są o tyle fajne, że przygotowuje się je naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni.

Polecam bardzo !




tarta-orzechowa




PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S"




Składniki:


Ciasteczkowy spód:
  • 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
  • 150 g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao



Krem orzechowy:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów )
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • szczypta soli



Krem czekoladowy:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 250 g serka mascarpone




Wykonanie:



 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. 
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki j formy do tarty  o średnicy około 26-27 cm.



2. Ugotować budyń, wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą ( ma dotykać do powierzchni budyniu ) i odstawić do ostygnięcia.


Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody. Odstawić, żeby napęczniała.


Przestygnięty budyń zmiksować z masłem orzechowym i szczyptą soli, ewentualnie dosłodzić łyżką cukru brązowego. 

Żelatynę wstawić do naczynia z gorącą wodą. Rozpuścić.
Płynną żelatynę wlać do kremu orzechowego - dokładnie wymieszać składniki.

Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód.


3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.

Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki.

Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy.



4. Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.



RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem orzechowy połóżcie plasterki banana, a dopiero na to, wyłóżcie warstwę kremu czekoladowego.

Wierzch tarty możecie posypać pokrojonymi w małe kawałki cukierkami orzechowymi lub tofi.




tarta reeses



tarta z czekolada i masłem orzechowym



łatwa tarta bez pieczenia


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Mój Tata to by jadł i jadł :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ! Zapisuje przepis, może zrobię w przyszłym tygodniu jak się wykuruje z grypy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jadłabym! Jestem maniakiem masła orzechowego :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jak ciasto będzie leżeć przez niecałe dwa dni w lodowce to będzie lepsze ? Czy może się zepsuć ? Czy raczej nie ma różnicy ? Błagam o szybką odp

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo