listopada 15, 2017

Kawa dyniowa z przyprawami

     Znudziła Wam się mała czarna ? A może by tak od czasu do czasu zaszaleć ?

Kawa dyniowa może nie jest najlepszym pomysłem na poranne rozbudzenie, ale już na pewno warto taką przygotować zamiast klasycznej popołudniowej kawy.

Dyniowa kawa z przyprawami jest zarówno kawą, jak i deserem. Do takiej kawy ciasteczko jest już zupełnie niepotrzebne !

Aromatyczna, pachnąca, trochę słodka - po prostu IDEALNA !



kawa-dyniowa




PRZEPIS NA KAWĘ DYNIOWĄ
Z PRZYPRAWAMI



Składniki:
  • 1 espresso ( około 70 ml )
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki pure z pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • bita śmietanka




Przygotowanie:


1. Do dyniowej kawy niezbędne jest pure z dyni.  Przygotowanie pure zaczynamy od upieczenie pokrojonej na kawałki dyni - najlepiej sprawdza się dynia hokkaido lub pół na pół hokkadio i piżmowa.
Poradnik "jak upiec dynię" znajdziecie TUTAJ.


2. Zaparzyć mocne espresso o pojemności około 70 ml. Jeśli nie macie w domu ekspresu do kawy, możecie zaparzyć mocną kawę i odlać fusy.



3. W rondelku zagotować mleko. Do mleka dodać espresso, pure z dyni, cukier i przyprawy. Całość podgrzać, a następnie przelać do pojemnika i zblenderować.


4. W międzyczasie ubić trochę śmietanki 30%-towej z odrobiną cukru pudru.


5. Kawę dyniową przelać do wysokiej szklanki. Na wierzch wyłożyć bitą śmietankę. Wierzch posypać cynamonem.


dyniowa-latte

kawa-dyniowa-latte

latte-dyniowa


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Kawa dyniowa? Pierwsze słyszę, ale z pewnością spróbuję. Uwielbiam eksperymentować w kuchni :)
    Niezłe zdjęcia, podoba mi się tu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo