Pasta jajeczna sprawdza się zawsze i nigdy się nie nudzi. Dlaczego ? Otóż dlatego, że można ją przygotować na wiele sposobów, dodając ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak.
Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem. Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela.
Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta, pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel.
PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ
Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki na pastę jajeczną:
- 3 jajka
- 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli )
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie pasty:
1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia.
ostygnięte jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać lub rozgnieść widelcem.
2. Do jajek dodać rozdrobnioną rybę i szczypiorek.
3. Pastę wymieszać z majonezem, jogurtem i musztardą.
Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz