listopada 17, 2017

Pasta jajeczna z wędzonym łososiem

   Pomysł na nie-nudne śniadanie ? Pasta jajeczna !

Pasta jajeczna sprawdza się zawsze i nigdy się nie nudzi. Dlaczego ? Otóż dlatego, że można ją przygotować na wiele sposobów, dodając ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak.

Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem. Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela.

Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta, pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel.



pasta-jajeczna-z-łososiem



PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ
Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM




Składniki na pastę jajeczną:

  • 3 jajka
  • 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli )
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz



Przygotowanie pasty:


1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia.
ostygnięte jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać lub rozgnieść widelcem.



2. Do jajek dodać rozdrobnioną rybę i szczypiorek.



3. Pastę wymieszać z majonezem, jogurtem i musztardą.

Na koniec pastę doprawić solą i pieprzem.



łatwa-pasta-jajeczna


pasta-jajeczna


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo