września 18, 2017

Sposób na "vege burgera"

   Czy burger to tylko mięso...mięso i jeszcze raz mięso ? Otóż nie.
Mimo, że klasyczny burger bliski jest memu sercu lub raczej żołądkowi i ,że nie potrafię odmówić sobie burgera 100% wołowiny, to poszukuję alternatyw i nowych smaków.


domowy-burger


Swego czasu trafiły do mojej kuchni produkty marki Hilcona. Hilcona to gotowe dania makaronowe, warzywne oraz sosy.


Co je wyróżnia ?

Otóż Hilcona to produkty certyfikowane znakami jakości. To produkty z dobrym składem - sprawdziłam ! I co ważne wśród dań i produktów Hilcona znajdziecie zarówno dania mączne, mięsne i warzywne. Te warzywne z pewnością znajdą wielbicieli wśród wegetarian.

Dania warzywne Hilcona są wyprodukowane w taki sposób i tylko z takich produktów, które w 100% mogą jeść wegetarianie. Oznaczono jest znakiem V-label, nadanym przez Europejską Unię Wegetariańską.





Kiedy sięgać po dania gotowe ?

Idealny moment by skorzystać z gotowego dania, to ten dzień, który zdarza nam się od czasu do czasu...gdy czas goni, lodówka pusta, a w głowie zero planu na posiłek.
Niemniej jednak wybierajmy świadomie, nie wrzucajmy na patelnię, do garnka czy mikrofali byle czego. Analizujmy skład, czytajmy etykiety, tylko wówczas unikniemy "śmieci", a nasz posiłek może być posiłkiem zrównoważonym i bogatym w składniki odżywcze.


Gotowe danie może stać się inspiracją !


Gotowe dania dają wiele możliwości. Wcale nie musimy podawać ich tak, jak zalecono na opakowaniu. Dajmy ponieść się kulinarnej fantazji i wykorzystajmy je nieco inaczej.

Poznajcie mój pomysł na chrupiące burgery z pomidorami, bazylia, ryżem do risotto i mozarellą. Z gotowych burgerów we włoskim stylu przygotowałam vege burgera !




PRZEPIS NA "VEGE BURGERA"


Składniki:
  • 2 gotowe burgery we włoskim stylu Hilcona
  • 2 bułki do burgerów
  • liście sałaty lub botwinka
  • pomidor
  • papryka
  • czerwona cebula
  • ogórki korniszony 
  • dowolny sos lub ketchup



Przygotowanie burgerów:


Gotowe kotlety warzywne odgrzać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony.


Bułki przekroić na pół. Połówki bułek położyć na suchej patelni i lekko zrumienić.


Na połówce bułki ułożyć liście sałaty lub botwinki, następnie plaster pomidora i krążki cebuli.
Położyć odgrzany burger Hilcona, polać odrobiną sosu. Na wierzchu połozżć plasterki korniszonów, paprykę i raz jeszcze liście sałąty lub botwiny. Przykryć wierzch bułką i spiąć całość długą wykałaczką.


W ten sam sposób przygotować drugiego vege burgera.



domowy-vege-burger

burger-wegetariański

wegeburger-domowy



Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo