Mimo, że klasyczny burger bliski jest memu sercu lub raczej żołądkowi i ,że nie potrafię odmówić sobie burgera 100% wołowiny, to poszukuję alternatyw i nowych smaków.
Swego czasu trafiły do mojej kuchni produkty marki Hilcona. Hilcona to gotowe dania makaronowe, warzywne oraz sosy.
Co je wyróżnia ?
Otóż Hilcona to produkty certyfikowane znakami jakości. To produkty z dobrym składem - sprawdziłam ! I co ważne wśród dań i produktów Hilcona znajdziecie zarówno dania mączne, mięsne i warzywne. Te warzywne z pewnością znajdą wielbicieli wśród wegetarian.
Dania warzywne Hilcona są wyprodukowane w taki sposób i tylko z takich produktów, które w 100% mogą jeść wegetarianie. Oznaczono jest znakiem V-label, nadanym przez Europejską Unię Wegetariańską.
Kiedy sięgać po dania gotowe ?
Idealny moment by skorzystać z gotowego dania, to ten dzień, który zdarza nam się od czasu do czasu...gdy czas goni, lodówka pusta, a w głowie zero planu na posiłek.
Niemniej jednak wybierajmy świadomie, nie wrzucajmy na patelnię, do garnka czy mikrofali byle czego. Analizujmy skład, czytajmy etykiety, tylko wówczas unikniemy "śmieci", a nasz posiłek może być posiłkiem zrównoważonym i bogatym w składniki odżywcze.
Gotowe danie może stać się inspiracją !
Gotowe dania dają wiele możliwości. Wcale nie musimy podawać ich tak, jak zalecono na opakowaniu. Dajmy ponieść się kulinarnej fantazji i wykorzystajmy je nieco inaczej.
Poznajcie mój pomysł na chrupiące burgery z pomidorami, bazylia, ryżem do risotto i mozarellą. Z gotowych burgerów we włoskim stylu przygotowałam vege burgera !
PRZEPIS NA "VEGE BURGERA"
Składniki:
- 2 gotowe burgery we włoskim stylu Hilcona
- 2 bułki do burgerów
- liście sałaty lub botwinka
- pomidor
- papryka
- czerwona cebula
- ogórki korniszony
- dowolny sos lub ketchup
Przygotowanie burgerów:
Gotowe kotlety warzywne odgrzać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony.
Bułki przekroić na pół. Połówki bułek położyć na suchej patelni i lekko zrumienić.
Na połówce bułki ułożyć liście sałaty lub botwinki, następnie plaster pomidora i krążki cebuli.
Położyć odgrzany burger Hilcona, polać odrobiną sosu. Na wierzchu połozżć plasterki korniszonów, paprykę i raz jeszcze liście sałąty lub botwiny. Przykryć wierzch bułką i spiąć całość długą wykałaczką.
W ten sam sposób przygotować drugiego vege burgera.
Smacznego !
Fajnie, że są zdrowsze, a mimo to równie smaczne alternatywy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kurcze mialem okazje coś takiego zjeść i nawet nawet:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńw sam raz na piknik
OdpowiedzUsuń