września 22, 2017

Dyniowe fit pancakes

   Mamy sezon na dynię ! Ja cieszę się ogromnie, gdyż dynię uwielbiam w każdej postaci. To takie wdzięczne warzywo, co to dobre jest w daniu wytrawnym, jak i słodkim. Zupy, sosy, ciasta, desery... pieczona, gotowana, w postaci pure... Lubię każdą wersję.

Dziś przygotowałam dla Was przepis na śniadaniowe placuszki z dyni. Dyniowe pancakes wprost krzyczą: "zjedz mnie". Ich optymistyczny kolor sprawia, że buzia zaczyna się uśmiechać, w brzuchu słychać ciche pomruki, a ślinka zaczyna cieknąć...

Dyniowe pancakes przygotujecie bardzo szybko, o ile wcześniej zrobicie dyniowe purre.


Jak zrobić dyniowe purre ?

Wystarczy upiec dynię w piekarniku, uprzednio krojąc ją na mniejsze części. Kawałki dyniu ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C, aż zmięknie.
Gdy ostygnie, obrać ze skory i zmiksować na gładkie pure.


śniadaniowe-placuszki-dyniowe





PRZEPIS NA DYNIOWE PANCAKES



Składniki na placuszki:
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki mąki jaglanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
  • olej kokosowy do smażenia
  • miód
  • banan lub inne owoce




Przygotowanie dyniowych pancakes


1. Do miski wlać maślankę, dodać jajka i pure z dyni - wymieszać.

2. Mąkę jaglaną połączyć z proszkiem do pieczenia.

3. Sypkie składniki dodać do mokrych - dokładnie wymieszać lub zmiksować.



4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Kłaść porcję ( 1 łyżka ) ciasta, formując kształtny placuszek. Smażyć na małym ogniu około 2 minuty z każdej strony.

Dyniowe panckes podawać z ulubionymi owocami, polane odrobiną miodu.


fir placuszki dyniowe

fit-pancakes

dyniowo-jaglane-pancakes


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo