kwietnia 13, 2017

Sernik cytrynowy z lemon curd

  Cytrynowy sernik z lemon curd upieczcie nie tylko przy okazji świąt. Idealnie kremowy, wilgotny i kwaskowaty zachwyca smakiem. Jego kolor, a dokładniej, kolor lemon curd, który rozsmarowany jest na wierzchu sernika, napawa optymizmem. Żółty niczym słoneczko, rozweseli Wasz dzień.

Wielkanoc to czas serników, dlatego wybierzcie ten żółty, cytrynowy sernik. Będzie smakował wszystkim gościom - zapewniam. Sernik możecie udekorować, dzięki czemu będzie także ozdobą stołu...zanim go zjecie ;)

Sernik cytrynowy pieczony jest w niskiej temperaturze, dzięki temu jego wnętrze jest idealnie kremowe i wilgotne.


kremowy-sernik-cytrynowy-pieczony




PRZEPIS NA SERNIK CYTRYNOWY Z LEMON CURD


Składniki na sernik cytrynowy:
( tortownica średnicy 25-26 cm )

Spód do sernika:
  • 120 g biszkoptów
  • 70 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego ( kupuję marki własnej Tesco )
  • 250 g cukru
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek
  • 1 cytryna - sok i skórka



Wykonanie sernika cytrynowego:

Biszkopty rozdrobnić w malakserze, masło rozpuścić.
Ciepłe masło wlać do okruszków biszkoptowych. Dokładnie połączyć składniki.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno przełożyć składniki spodu i dobrze docisnąć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Oddzielić żółtka od białek.
Do utartego masła dodawać partiami po jednym żółtku i porcji twarogu. Cały czas miksować, na małych obrotach miksera.



Pod koniec miksowania dodać do sera otartą skórkę ze sparzonej cytryny oraz wyciśnięty sok.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową wylać na biszkoptowy spód.

Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Sernik piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.

Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do zupełnego ostygnięcia.



Składniki na lemon curd:
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Przygotowanie lemon curd do polania sernika:

Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić.
Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć.

Lekko przestygnięty lemon curd wyłożyć na ostygnięty sernik cytrynowy.

Sernik schłodzić. Najlepiej wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.



wilgotny-sernik-cytrynowy

wilgotny-sernik-cytrynowy



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo